Colníci dnes zošrotovali takmer 80.000 falzifikátov

12.02.2015 Trnava

Trnava 12. februára (TASR) - Takmer 80.000 napodobenín, ktoré boli označené falošnými ochrannými známkami, dnes zošrotovali pod dohľadom colníkov. Ak by sa tento tovar dostal na trh a predával sa ako originály, majiteľom ochranných známok by vznikla škoda za pol milióna eur. Informovala TASR hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Švárna.

"Tovar zaistili colníci v Dunajskej Strede a Galante pri kontrole zásielok v rámci colných konaní pri dovoze. Fyzickou kontrolou zistili, že tovar by mohol porušovať práva duševného vlastníctva, čo aj majiteľ ochrannej známky potvrdil. Tovar pochádzal z Číny a bol určený na európsky trh," konštatovala s tým, že pod dohľadom colníkov zošrotovali a spálili 79.889 napodobenín ochranných známok HELLO KITTY, NBA, SNOOPY, PIKACHU, SPIDER-MAN a CROCS. Hovorkyňa dodala, že išlo o pančuchy, pánske ponožky, obuv a žehličky na vlasy.

"Z dôvodu, že tento tovar bol zaistený pred nadobudnutím účinnosti nového zákona, ktorý už umožňuje colnému úradu poskytnúť tovar na humanitárne účely aj bez právoplatného rozhodnutia súdu, colný úrad postupoval podľa predpisov platných v čase zaistenia," vysvetlila Švárna.

Podotkla, že nový zákon umožňuje finančnej správe zaistený tovar zničiť alebo bezodplatne poskytnúť na humanitárne účely, až po splnení zákonom stanovených kritérií. "Možnosť poskytnutia zaisteného tovaru na humanitárne účely bola v tomto prípade vylúčená, keďže nebolo vydané právoplatné rozhodnutie súdu, že ide o falzifikát," zdôraznila hovorkyňa Colného úradu Trnava.
 

Vyberte región